Παρά το γεγονός ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, η κυβέρνηση προχωρά -για ακόμα μία φορά- στην κήρυξη του τέλους της πανδημίας. Με τον πλέον επίσημο τρόπο, δηλαδή τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας, ανακοινώθηκε χθες η αποκλιμάκωση επιπλέον περιορισμών.
Συγκεκριμένα, στη χθεσινή συνεδρίασή της, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε ομόφωνα τη μείωση του αριθμού των τεστ στα οποία υποβάλλονται εβδομαδιαίως μαθητές και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, καθώς και την αύξηση πληρότητας στα γήπεδα στο 100%. Από την επόμενη εβδομάδα οι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν ένα self test την εβδομάδα. Η εισήγηση της επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ.
Μια προδιαγεγραμμένη χαλάρωση
Όπως και με τις προηγούμενες αποφάσεις των επιστημόνων, έτσι και χθες ο Θάνος Πλεύρης είχε προαναγγείλει τι αναμένεται να γίνει. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας είχε κάνει γνωστές της προθέσεις της κυβέρνησης για μείωση των τεστ στα σχολεία. Τότε, λόγω της επιδημιολογικής αύξησης, τα μέλη της επιτροπής δεν το συζήτησαν, ωστόσο χθες καρποφόρησαν οι κυβερνητικές πιέσεις.
Την ίδια ώρα, η διασπορά του κορωνοϊού παραμένει σε υψηλά επίπεδα στα σχολεία. Όπως μεταφέρουν στην ΑΥΓΗ εκπαιδευτικοί, αρκετά είναι τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί που νοσούν, όχι μόνο με Covid-19 αλλά και με γρίπη. Πάντως, τα τμήματα δεν κλείνουν, καθώς το πρωτόκολλο Πλεύρη – Κεραμέως προβλέπει λουκέτο μόνο εάν το 50%+1 αφορά περιπτώσεις κορωνοϊού. Ωστόσο, το κοκτέιλ κορωνοϊού, λοιπών λοιμώξεων και φόβου για νόσηση έχει ως αποτέλεσμα να υπολειτουργεί η εκπαιδευτική διαδικασία.
Καλοκαιρινό διάλειμμα για το χαράτσι στους άνω των 60
Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε την κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ για τους πολίτες άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι, από τις 15 Απριλίου. Όπως ανέφερε, θα εισπραχθεί το ποσό έως τα 300 ευρώ που αντιστοιχεί μέχρι τις 15 Απριλίου. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι το μέτρο θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο, άρα τελεί σε αναστολή για τους υπόλοιπους μήνες και δεν καταργείται συνολικά.
Επαναφορά μέτρων προτείνει η Λινού
Σε πλήρη αντίθεση με την τακτική της κυβέρνησης είναι αρκετοί επιστήμονες. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού έκρουσε «καμπανάκι» κινδύνου για την επικράτηση της Όμικρον 2. Μιλώντας στο Open, η καθηγήτρια τόνισε ότι «δεν πρέπει να βγουν οι μάσκες, ενώ θα πρέπει να μειωθεί η πληρότητα στους κλειστούς χώρους». Παράλληλα, ζήτησε να επανέλθουν τα self test στον γενικό πληθυσμό και να γίνει νέα ενημερωτική καμπάνια για την ανάγκη αυτοελέγχου πριν από την έξοδο των πολιτών σε κλειστούς χώρους.
Καρφιά ΠΟΥ για την αποκλιμάκωση
Αιχμές για την πολιτική της αποκλιμάκωσης των μέτρων αφήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Διά στόματος του διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε, ασκεί κριτική στις χώρες που προχώρησαν σε «βάναυση» χαλάρωση, την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, ο Χανς Κλούγκε σημείωσε ότι αρκετές από τις ευρωπαϊκές χώρες κατάργησαν πολύ «βάναυσα» τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού και τώρα βλέπουν αύξηση των κρουσμάτων, που πιθανότατα οφείλεται στην πιο μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον 2, η οποία κυριαρχεί τής -επίσης μεταδοτικής- Όμικρον.
«Οι χώρες στις οποίες βλέπουμε ιδιαίτερη αύξηση είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία» σημείωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Παράλληλα, όπως τόνισε, ο κύριος λόγος πίσω από την αύξηση είναι πιθανότατα η παραλλαγή Όμικρον 2, η οποία είναι πιο μεταδοτική, αλλά όχι πιο επικίνδυνη από άλλες παραλλαγές. Αλλά «οι χώρες αυτές ήραν βάναυσα τους περιορισμούς στη διασπορά, από πάρα πολλούς σε πολύ λίγους», είπε.
Παράλληλα, ανέφερε ότι η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε έξαρση σε 18 από τις 53 χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας του ΠΟΥ, δηλώνοντας ωστόσο «αισιόδοξος αλλά σε εγρήγορση».
Επίσης, πριν από λίγες μέρες, ο Χανς Κλούγκε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, δήλωσε σίγουρος ότι θα εμφανιστεί νέα μετάλλαξη, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί εφόσον ο κόσμος συνεχίσει να πράττει το σωστό.